Hidangan untuk 6 orang
Bahan-bahan untuk kuah:
(A)
1 labu bawang besar-dikisar
6 ulas bawang putih-dikisar
segenggam ikan bilis atau satu tin ikan sardin-dikisar
4 sudu besarserbuk kari daging-di bancuh dengan air sedikit
4-5 tangkai daun kari
Remoah tumis seperti bunga lawang, kulit kayu manis dan etc secukupnya
(B)
1 Jug air/1.5 Litre + 1 kotak santan (200ml)
2 ketul ayam bahagian dada- potong kecil-kecil mengikut kesesuain
isi kerang secukupnya - lebih banyak lebih sedap
2-3 keping asam keping - jangan rendam terlalu lama dalam kuah untuk kurangkan masam
garam secukupnya
Untuk lagi sedap boleh tambah fishball, fishcake dan lain-lain dalam kuah kari tu
(C)
Cara-cara memasak:
Tumiskan bahan-bahan A sehingga naik bau.Masukkan kari dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan santan dan air sehingga mendidih.
Masukkan ayam - masak sehingga empuk.
Jika perlu tambahkan santan. Masukkan asam keping dan masak sehingga mendidih.
Akhir sekali masukkan kerang, fishball, fishcake dan sebagainya
Hiasan tambahan:
tahu goreng, daun bawang, cili potong,limau kasturi, telur rebus.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment